«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα από τον πιο φτωχό πρόεδρο του κόσμου: Να πετάξουμε έξω από την πολιτική τους πλούσιους


Η Δήλωση
«Οι φιλοχρήματοι και οι πλούσιοι θα πρέπει να πεταχτούν εκτός της πολιτικής», δήλωσε στο Ισπανόφωνο CNN, ο πρόεδρος της Ουρουγάης, José Mujica, ο φτωχότερος πρόεδρος του πλανήτη, ο οποίος προσφέρει το 90% του προεδρικού μισθού του για φιλανθρωπικούς σκοπούς με τις μηνιαίες απολαβές του να μην ξεπερνούν τα 775 δολάρια τον μήνα.

«Έχουμε δημιουργήσει αυτό που αποκαλείται αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπου η πλειοψηφία θα πρέπει να είναι αυτή που αποφασίζει. Αυτό σημαίνει πως οι πολιτικοί μεταξύ αυτών και οι πρόεδροι των χωρών θα πρέπει να ζουν όπως η πλειονότητα και όχι όπως οι λίγοι», τονίζει, κάνοντας λόγο για «απομεινάρια της φεουδαρχίας».

Όπως σημειώνει ο José Mujica δεν έχει τίποτα εναντίον των πλουσίων, ωστόσο υπογραμμίζει πως «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολλών, των ανθρώπων δηλαδή που δεν είναι πλούσιοι».

«Δεν έχω κάτι εναντίον των φιλοχρήματων και των πλουσίων, αυτών που τρελαίνονται για πλούτο. Όμως θα πρέπει να βγουν εκτός πολιτικής. Αποτελούν κίνδυνο για την πολιτική. Οι πλούσιοι ας ασχοληθούν με τις επενδύσεις και τη βιομηχανία, το εμπόριο κλπ ώστε να αυξήσουν τον πλούτο τους, όπως επιθυμούν. Όμως η πολιτική πρέπει να δουλεύει για την ευτυχία όλων».

Ερωτηθείς γιατί οι πλούσιοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους φτωχούς απαντάει: «Έχουν την τάση να βλέπουν τον κόσμο μέσα από το κέρδος. Ακόμα και αν έχουν καλές προθέσεις, η αντίληψή τους, η ζωή τους και οι αποφάσεις του, όπλα προσδιορίζονται με βάση τον πλούτο. Αν θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η πλειοψηφία υποτίθεται πως θα πρέπει να κυβερνά, τότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτήν την προοπτική, στην πλειονότητα και όχι στη μειονότητα των πολιτών».

Τον περασμένο Μάιο ο José Mujica και πάλι μέσω του ισπανόφωνου CNN είχε στείλει ένα ακόμη μήνυμα για τα σύμβολα του πλούτου και τον καταναλωτισμό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις γραβάτες τις οποίες είχε χαρακτηρίσει ως σύμβολο αυτής της κουλτούρας ένα «άχρηστο κουρέλι γύρω από το λαιμό».

«Είμαι εχθρός του καταναλωτισμού. Είναι αυτός ο υπερκαταναλωτισμός που μας απομακρύνει από τα σημαντικά πράγματα και οδηγεί τον άνθρωπο να σπαταλά τις δυνάμεις σε ανούσια πράγματα που ελάχιστα έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ευτυχία».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: