«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Προοδευτικών ψήφος εμπιστοσύνης

Οι πραγματικά προοδευτικοί βουλευτές στα κόμματα της συγκυβέρνησης μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι επιλογές τους είναι τρεις: ή υπερψηφίζουν υποκύπτοντας στον πόλεμο που θα δεχτούν αν καταψηφίσουν, ή καταψηφίζουν, ή δίνουν ψήφο ανοχής.

Το βασικό που πρέπει να ειπωθεί εδώ είναι πως ακόμα κι αν καταψηφίσουν αυτοί οι 4-5 προοδευτικοί δεν θα πέσει η κυβέρνηση - οι ψήφοι επαρκούν με το παραπάνω για τη διατήρηση της ισχνής δεδηλωμένης που απολαμβάνουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, εσχάτως ενισχυμένη με την προσθήκη των κ.κ. Δ. Σταμάτη, Α. Λοβέρδου, Ν.Κακλαμάνη και Δ.Μπριάνη (κατόπιν παραιτήσεως του ανεξάρτητου Σταυρογιάννη). Σήμερα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αριθμούν σε 126 και 28 βουλευτές αντίστοιχα, ενώ ξεπερνάνε τους 154 αν μετρήσει κανείς την περίπτωση Αϊδόνη κλπ.

Τέλος, με τους οχτώ προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Ν.Μιχαλολιάκος, Η.Κασιδιάρης, Γ.Λαγός, Χ.Παππάς, Ν.Μίχος, Π.Ηλιόπουλος, Στ.Μπούκουρας και Γ.Γερμενής) και προτού, ενδεχομένως, αποχωρήσουν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για να αποφύγουν το βάρος της ψήφου κατά το σύνηθες, η πλειοψηφία των παρόντων διαμορφώνεται στις 146+1.

Δεν υπάρχουν σε αυτό το κοινοβούλιο 8 βουλευτές στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης για να κινδυνεύσει να πέσει η κυβέρνηση, οπότε η ψήφος των 4-5 προοδευτικών βουλευτών είναι ελεύθερη από το βάρος που θα έφερε το να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Αν αυτό ισχύει μία φορά για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ισχύει δέκα για εκείνους της ΔΗΜΑΡ.

Οι λόγοι για να ασκήσει πίεση κάποιος σε αυτή την κυβέρνηση καταψηφίζοντας στη σημερινή ψηφοφορία καταγράφονται καθημερινά και δεν χρειάζεται εκ νέου απαρίθμηση τους εδώ. Η ανάγκη αλλαγής πολιτικής, η ασυνέχεια της πορείας που επιχείρησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του 2011, η οπισθοδρόμηση σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης και πολιτικών, η ανυπαρξία μας στο εξωτερικό και το μηδαμινό μεταρρυθμιστικό έργο που υπερκαλύπτεται από την απορύθμιση και την αντιμεταρρύθμιση βρίθουν παραδειγμάτων.
Πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν. Η υπερψήφιση με ανοχή μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που μοιάζει να είναι γραμμή μερικών βουλευτών, δεν αρκεί. Η κυβέρνηση έχει δείξει κατ’ επανάληψη πως δεν δέχεται απόψεις πλην όσων εκφράζονται από τους δύο αρχηγούς στις συναντήσεις τους που υποκατέστησαν το θεσμικά επιβεβλημένο υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να ‘χρησιμοποιήσει’ την ψήφο αυτών των λίγων βουλευτών για να πάει στις κάλπες, κάτι που αποκλείεται κρίνοντας από τη μανία του ανδρός για την καρέκλα του στο Μαξίμου και τις σημερινές δημοσκοπήσεις, το γεγονός θα είναι ευτυχές. Γιατί στις δημοκρατίες δεν είναι μείζον το αν πέσει μία κυβέρνηση, αλλά το γιατί. Αυτό είναι που καθορίζει και τις εξελίξεις στη συνέχεια.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα αγαπητοί. Αντέχετε; Θερμή παράκληση, αν δεν μπορείτε, μη μας κουράσετε άλλο με την 'προοδευτική' αρθρογραφία σας - με τη δική σας εκδοχή του "ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός". Υπάρχουν χειρότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή από το να σε διαγράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος... Το φιάσκο της υπερψήφισης της πρότασης παραπομπής Παπακωνσταντίνου, και του νόμου για τις τράπεζες δεν θα γίνει ανεκτό για μία ακόμα φορά.


Αν υπερψηφίσετε, μείνετε παρέα με τον εικονιζόμενο κύριο, συγκυβερνήστε, διαπραγματευτείτε την επόμενη εκλογική σας θέση στα ψηφοδέλτια, και απελευθερώστε το ενδιαφέρον όσων προοδευτικών πολιτών κρατάτε ακόμα να αναζητήσουν λύσεις όπως και όπου αυτοί καταλαβαίνουν.
του Κωνσταντίνου Αλεξάκου


Χθες το άρθρο - όπου θέλω να πιστέυω ότι διαφαίνεται ξεκάθαρα η αγωνία και το πάθος του κόσμου- το αναδημοσίεψαν στο φεισμπούκ αρκετοί της «Από την αρχή, όχι από μηδέν». Από εκεί το "τσάκωσα" κιόλας. Το βάζω το άρθρο από εδώ, διότι λέει  τι σκέφτεται 90% του κόσμου – και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι η ύστατη στιγμή. 
Προς το παρόν αυτά… αν και στο φεισμπούκ απάντησα -με όμορφο και ευπρεπή τρόπο- σε μερικούς που κουνάνε το δάχτυλο διότι «πρέπει να την δώσει» την ψήφο... Αναρωτιέμαι γιατί πραγματικά το θέλουν αυτό... Μέρες τώρα και με απίστευτη τρελή εμμονή γράφουν  το "τι θα λένε τα κανάλια αν…" και "για αυτό πρέπει να λέει ναι"… Δεν καταλαβαίνω αν καταλαβαίνουν ότι τον προσβάλλουν με αυτό. Θα δώσει δηλαδή σημασία στα κανάλια??? Η μήπως τώρα δεν τον έχουν ως στόχο? Με αυτά και τι θα πουν θα "πρέπει" να λειτουργεί πολιτικά?? Αφού δεν το έκανε ποτέ αυτό!
 Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί τόση εμμονή με ένα ψήφο και με το δήθεν «θα ρίξει» το ένα ψήφο… Μα είναι δυνατόν??? Ποιοι είναι αυτοί που τα γράφουν?? Επιτέλους. 

Η «να μην κάνει το ίδιο με τους αποστάτες, να μην γίνει και ο ίδιος…»… Μα είστε σοβαροί??? Πότε ένας επαναστάτης έγινε το ίδιο με τους αποστάτες??? Άλλο αποστάτης, άλλο επαναστάτης!!! 
 Ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και που θέλει. Η εικόνα που παρουσιάζουν όμως στα γραπτά τους τον αδικεί! όπως και τις... καλες "πρέπει" συμβουλές που δίνουν- επιβάλλουν... για ποιο σκοπό άραγε? (καινούργιους δρόμους σε άλλα πρόσωπα, η απλά έτσι ώστε να περάσει η ύστατη ώρα χωρίς να την προλάβουμε??? Δεν ξέρω. Θα δείξει...) 
Το τι θα κάνει, θα το πει Ο ΙΔΙΟΣ! Και μόνο εκείνος. Όπως ο καθένας μας.
Άσε που δεν θα είχα καν ανοίξει καμία τέτοια συζήτηση, όπως ούτε δεν άνοιξα προσωπικά! Όμως αρκετές μέρες τώρα γίνονται με ιδιαίτερη εμμονή αυτές οι δημοσιεύσεις- απειλές στην ουσία. έτσι τις βλέπω πια. Όποτε τους απάντησα, αν και στην αρχή έμεινα άφωνη. Τους απάντησα - με όμορφο και ευπρεπή τρόπο- και γιατί λαχταρούν πολλοί άλλοι το «όχι» (και όχι με το τι "πρέπει" να κάνει κανείς!), όπως το λαχταρώ και εγώ: Για τον απλό πολίτη και για το μέλλον ΟΛΩΝ εκείνων που πρέπει και επιθυμούμε τόσο καιρό να έχουν μέλλον... Μερικές απαντήσεις που πήρα γραπτώς δεν είχε όμως το δικό μου τρόπο.... Οι ίδιοι που πριν 5 μέρες έγραψαν για την προσβολή του Γιακουματο κτλπ. Μας μπερδεύετε…
Και μια που στην ομιλία με την οποία άνοιξε την συζήτηση ο Βορίδης μας διαχώρισε σε «καλούς» -αυτοί που τους θέλουν δηλαδή- και σε «κακούς»- αυτοί που δεν τους θέλουν, ξεκαθαρίζω ότι η θέση μου είναι με τους «κακούς» που δεν επιτρέπουν στο πραγματικό κακό να εξαπλώνεται, αλλά το πολεμάνε. Πάντα και πάντοτε.

Υ.Γ. Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη άποψη εδώ. Που οφείλω στον εαυτό μου να την αναφέρω. 

Θεωρώ αυτονόητο ότι όταν νοιάζεσαι πραγματικά δεν χειροκροτάς όταν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να γίνει ένα μεγάλο λάθος, αλλά προσπαθείς να το δείχνεις ώστε να μην γίνει, όπως νομίζω ότι θα είχε κάνει όποιος αληθινά ήθελε να είχε ένα πρόσωπο συνέχεια στο προσκήνιο. Πιθανών άλλοι μπορεί να μην το είδαν λάθος, η πιθανών είναι απλά αυτά που αποφάσισαν προσωπικά. Σεβαστή όμως η κάθε προσωπική ανθρώπινη απόφαση. Αν είναι λάθος η σωστή, θα δείξει.
Οφείλω να αναγνωρίζω τους φίλους που ψύχραιμα και λογικά λένε ότι δεν γίνεται να μην υπάρχουν και διαφωνίες περί λαθών, όταν μιλάμε για πλουραλισμό δημοκρατικό.

Αυτό όμως που με παραξένευε όμως πολύ, ήταν ότι πολλοί οι οποίοι χθες υποστήριζαν με τα γραπτά τους στο φμπ ότι «πρέπει» να πει όχι ("πρέπει" και όχι τι θα επιθυμούσαν οι ίδιοι ώστε να υπάρχει συνέχεια!), σήμερα έβαλαν και υποστηρίζουν αυτό το άρθρο. Σε κάτι ώρες δηλαδή... και αν κιόλας ώρες. Άλλοι και πάλι, που έβαλαν πριν λίγες μέρες ένα άλλο άρθρο με απειλές για διαγραφές και άλλες. τέτοιες «καλοσυνάτες» αρλούμπες, βεβαίως σχολιάζοντας ότι «ας τολμήσει. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι με τι θα γίνει», (σχόλιο που αντιλήφθηκα ως μια απόφαση και στήριξη προς όχι, αν δεν κάνω λάθος)… οι τελευταίοι λοιπόν (αν και λίγοι έως ελάχιστοι) αποφάσισαν να μην με έχουν πια ως @φίλη. Και ας έχουν από οπουδήποτε αλλού φίλους. Αν και δεν στεναχωριέμαι, διότι σε αρκετά χρόνια τώρα ούτε μια στιγμή δεν άκουσα από αυτούς μια ευχή προς εμένα όταν γιόρταζα… ούτε την πιο απλή… «Συντροφικές λοβιτούρες» πολλές, (όπως κατάλαβα από μερικούς που πριν λίγο υποστήριξαν άλλα και τώρα άλλα στα γραπτά τους στο διαδίκτυο) τις οποίες προσωπικά δεν τις έδωσα προς άλλους, ούτε αν είχα καν αφορμή… αλλά μάλλον οι άνθρωποι με καθαρή καρδιά πρέπει να μείνουν στο περιθώριο, ώστε να χωράνε οι άλλοι… Πάντως πως αλλάζει απ’την μια στιγμή στην άλλη η οπτική γωνία μερικών ιδεολόγων…

Για την πληροφορία των «καλοθελητών» που μου «μπαίνουν» αδικαιολόγητα εδώ και καιρό (όπως νομίζω και με άλλες δυο… ξαφνικές "συντρόφισσες" που βάλανε μπροστά την άλλη φορά όπου απάντησα), αν και υποτίθεται ότι αυτοί οι «καλοθελητές» ήταν- είναι-  στην «ίδια ομάδα», πληροφορώ και πάλι -παρόλο που το ΞΕΡΟΥΝ- ότι δεν υπήρξα «αγανακτισμένη» τότε! Εδώ και 11 χρόνια, αν και μπορεί να διαφώνησα σε λεπτομέρειες (όπου μάλλον η πορεία δικαίωσε εμένα, δυστυχώς), μόνο στηρίζω τις αποφάσεις του. Ένα αγώνα για ένα πιστεύω που περιμένω να υποστηριχτεί από το κεντρικό πρόσωπο, όπως όλος ο κόσμος.  Σίγουρα όμως δεν στήριξα ποτέ κανέναν που είχε προσβάλει το πρόσωπο που υποστήριξα με πάθος και ειλικρίνεια τόσα χρόνια, κανέναν δηλαδή που πήρε το μέρος του Βενιζέλου (…!) η του Σαμαρά η οποιουδήποτε άλλου, ούτε σε αυτοδιοικητικές, ούτε πουθενά αλλού, όπως έκαναν άλλοι που με πρόσβαλαν και εμένα με φωτογραφίες που δεν αντιπροσωπεύουν τα λόγια που έχουν κολλημένα από κάτω, προς σχόλια άλλων που γίνονται στο τοίχο μου! Οι οποίες δήθεν λόγια θα ήθελαν να με πάρουν και μένα στις δήθεν «δηλώσεις» που καταλήγουν στο «δεν θα μας λείψετε… goodbyeeee». Ούτε δεν το «έπαιξα» ποτέ κάτι άλλο που  δεν ήμουν, ούτε δεν έριξα λάσπη προσωπικά...! Όπως δεν κάνω ούτε τώρα. Συντονισμένη προσπάθεια προβοκάτσιας εκ μέρος τους, που όμως πάει στο κενό. Η αδικούν και πάλι τον αγώνα που λένε ότι κάνουν. Εμένα σίγουρα ΔΕΝ με αγγίζει από πουθενά! Ξηγημένα. Κρίμα που η λάσπη την οποία ρίχνετε γυρίζει μπούμερανγκ. Δεν είναι η πρόθεση μου.

Είπε ο Σαμαράς χθες ανάμεσα σε άλλα, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση (για την οποία μίλησε επί ώρες στην ομιλία του όπου ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση… «Η ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει. Δεν πρόκειται να δει η χώρα άσπρη μέρα. Όταν τρομάζεις τους επενδυτές όπως το κάνετε εσείς ως αντιπολίτευση.» Θύμισε μας και άλλες δικές σου στιγμές πριν το 2011, Αντώνη… η της εκπροσώπου της κυβέρνησης και πάλι πριν...  σκεφτήκαμε πολλοί που παρακολουθούσαμε με αγωνία την όλη συζήτηση… Προς σε αυτόν τον πρώην «αγανακτισμένο» (που χθες υποστήριξε στην βουλή τον Πρετεντέρη...), όπως και για την δεξιόστροφη του πολιτική, λοιπόν, όπως και προς τον Γιακουμάτο, η προς την εκπρόσωπου τους, ήθελα και λαχταρούσα για μια άλλη απάντηση από το εκεί παρόν ΠΑΣΟΚ. Όπως ήθελαν όλοι της καθαρής αδιόριστης βάσης που αγαπάνε το σοσιαλισμό και την αλήθεια. Απλά.

Μπορεί να κάνω λάθος εγώ, άνθρωπος είμαι. Μην πω ότι καμιά φορά θα το ήθελα. Αλλά αυτό που θέλω πολύ είναι, αν κάποιος θα με ρωτήσει τι λάθη έκανα, να του απαντήσω ειλικρινά "τα καλύτερα". 

Συμπέρασμα: ο κερδισμένος της ψήφου εμπιστοσύνης ήταν ο Ντερμπεντέρης...



Αλλά αυτό έγινε χθες.

Υ.Γ. 2  Μετά δυο μέρες... Προς μερικούς… βρε παιδιά, μην τρελαίνεστε άλλο- ΕΣΕΙΣ που φωνάζετε σήμερα για το ναι, μέρες τώρα ΦΩΝΑΖΑΤΕ για το όχι ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ  ΣΑΣ  ΤΟΙΧΟΥΣ!!! (Και δεν απαντούσατε με τις επιθυμίες σας, με αγωνία και ευπρέπεια προς αποφυγήν λαθών, σε εμμονές- δημοσιεύσεις άλλων!...).  Πως και αλλάξατε έτσι και τόσο γρήγορα? (Αυτό δεν αναιρεί ότι σέβομαι την κάθε ανθρώπινη απόφαση. Ούτε στο ελάχιστο!) Δικαίωμα του καθενός και σεβαστή η κάθε απόφαση. Το ξαναείπα. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί άλλους να το παίζουν ότι πάντα ήταν "όπου πέφτει η μπίλια". Μερικοί άλλοι από αυτούς που είτε έγραψαν για το όχι, είτε αδιαφορούσαν παντελώς για την δικιά τους σιγουριά, σήμερα είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν και να στείλουν σε άλλα κόμματα άλλους… Μήπως το θέλανε από παλιά? Όπα , λέμε, κάποιοι η κάτι δεν πάει καλά εδώ… Ειδικά όταν είναι στενοί φίλοι με άλλους… καλοθελητές. Αν και καταλαβαίνω καλά ότι αυτό που τους ενώνει είναι ένα σχόλιο για τα άδικα που έκανε ο «κινέζος» απέναντι στον π. Πρόεδρο για τον οποίο λένε ότι κόπτονται… η τους ενώνει ο ίδιος ο "κινέζος"...? Οι ίδιοι που σήμερα εντελώς ξαφνικά δήθεν ότι είναι εναντίον του "κινέζου"... Βρε, αλλού να το χάψουνε!
Σταματάω εδώ, διότι δεν γίνεται να παρακολουθώ άλλο όλο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: