«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

«Ρώσος» δια χειρός Πούτιν ο Ντεπαρτιέ


Το νέο του, ρωσικό διαβατήριο παρέλαβε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ που χθες βράδυ είχε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Η «σύντομη αυτή συνάντηση» πραγματοποιήθηκε στην εξοχική κατοικία του Πούτιν στο Σότσι, στις όχθες του Εύξεινου Πόντου, σύμφωνα με την ενημέρωση του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου Τύπου του Ρώσου προέδρου.
«Ρώσος» δια χειρός Πούτιν ο Ντεπαρτιέ
Ερωτηθείς εάν ο Ντεπαρντιέ παρέλαβε το διαβατήριο από τα χέρια του ιδίου του Πούτιν, ο Πεσκόφ απάντησε λακωνικά «όχι», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ως... Δον Κιχώτης των πλουσίων, είχε δηλώσει έτοιμος να προσφέρει καταφύγιο στον εκατομμυριούχο Ντεπαρντιέ. Ανάλογη «πρόσκληση» του είχε στείλει και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν κινδυνεύει από αύξηση της φορολογίας στη Ρωσία, όπου ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται σε 13% για όλους τους πολίτες.
Στενές σχέσεις
Οι δηλώσεις των δύο ισχυρών ανδρών της Ρωσίας ήταν ένα είδος έμμεσης απάντησης στον ηθοποιό, ο οποίος προηγουμένως είχε δηλώσει από το παριζιάνικο εστιατόριό του ότι επιθυμεί να εγκαταλείψει το γαλλικό διαβατήριό του και ότι υπολόγιζε πλέον να γίνει δεκτός σε άλλες τρεις χώρες: στο Βέλγιο, στο Μαυροβούνιο και στη Ρωσία. «Ο Πούτιν ήδη μου έχει στείλει διαβατήριο!», είχε δηλώσει τότε. Ο κινηματογραφικός αστέρας έχει τα τελευταία χρόνια στενές σχέσεις με τον ρωσόφωνο κόσμο.
Παρότι πρόσφατα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε ως αντισυνταγματική την επιβολή του εν λόγω φόρου, ο Ντεπαρντιέ δήλωσε αποφασισμένος να εγκαταλείψει την πατρίδα του
Παρότι πρόσφατα το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε ως αντισυνταγματική την επιβολή του εν λόγω φόρου, ο Ντεπαρντιέ δήλωσε αποφασισμένος να εγκαταλείψει την πατρίδα του
Εμφανίζεται συχνά σε διάφορες διαφημίσεις (της τράπεζας Sovietski, μιας μάρκας κέτσαπ και ενός περιοδικού διατροφής), παρευρίσκεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου στη Ρωσία και υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μόσχας, ενώ ακόμη διατηρεί δεσμούς με ηγέτες της περιοχής: με τον Τσετσένο πρόεδρο Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κατηγορείται για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του έχει επίσης στείλει πρόσκληση να εγκατασταθεί στη χώρα του, και με τον Ουζμπέκο πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ, με την κόρη του οποίου έχει τραγουδήσει ντουέτο.
Τον περασμένο μήνα ο πιο ακριβοπληρωμένος και πάλαι πότε δημοφιλής ηθοποιός της Γαλλίας έγινε ακόμα ένας επιχειρηματίας τον οποίον πρόδωσαν τα δεξιά του αντανακλαστικά μετά την επιβολή του υπερ-φόρου του 75% για τους εκατομμυριούχους πολίτες της χώρας, αποφασίζοντας να μετακομίσει στο βελγικό χωριό και φορολογικό παράδεισο, Νεσέν.
Η Μπριζίτ Μπαρντό από τα χρόνια που οι φιλοζωϊκές πρωτοβουλίες δεν είχαν ακόμη αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στη ζωή της.(Ministere de la Culture / Midiatheque du Patrimoine, Dist. RMN / Sam Lιvin)
Η Μπριζίτ Μπαρντό από τα χρόνια που οι φιλοζωϊκές πρωτοβουλίες δεν είχαν ακόμη αποκτήσει κρίσιμο ρόλο στη ζωή της.(Ministere de la Culture / Midiatheque du Patrimoine, Dist. RMN / Sam Lιvin)
Στις ποικίλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται αμπελώνες στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στην Ιταλία, στη Γαλλία και στην Αργεντινή, καθώς και εστιατόρια, μπιραρίες, ξενοδοχεία και μία αντιπροσωπεία μοτοσικλετών. Εχει ακόμη επενδύσει και στο πετρέλαιο της Κούβας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.
Νέο μέτωπο από την γηραιά «Μπε - Μπε»
Την ίδια στιγμή, και ενώ ο Πρόεδρος Ολάντ αντιμετωπίζει νέα περίπτωση «εκδικητικής» μετανάστευσης τούτη τη φορά από τη Μπριζίτ Μπαρντό, η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους «φορολογικούς μετανάστες» της στην Ελβετία, εκδίδοντας μία νέα εγκύκλιο την επαύριο των Χριστουγέννων, που προαναγγέλλει σοβαρές συνέπειες για τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στη γείτονα, σύτμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Le Temps.
Σύμφωνα με το κείμενο της εγκυκλίου, που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών, η Γαλλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει πλέον τα ευεργετήματα της σύμβασης για διπλό φορολογικό καθεστώς προς τους Γάλλους που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα αλμυρό πρόστιμο. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η πρακτική τούτη ίσχυε ήδη από 40ετίας «βάσει συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ Ελβετίας και Γαλλίας».
Ουσιαστικά η άτυπη ανοχή που επεδείκνυαν οι φορολογικές αρχές από το 1972 καταργούνται από 1ης Ιανουαρίου 2013.
Το μέτρο αυτό θα έχει επιπτώσεις σε όσους έχουν 'μετακομίσει φορολογικά' κι εντούτοις συνεχίζουν να διατηρούν επαγγελματικές δραστηριότητες στη Γαλλία, ή εξακολουθούν να έχουν έσοδα από μερίσματα στη χώρα, χωρίς όμως να καταβάλουν φόρους διότι θεωρούνται ως φορολογικά υποκείμενα στην Ελβετία.
Προκειμένου να χαίρουν των ευεργετημάτων αυτών, τα φυσικά πρόσωπα αυτά αποδέχονταν να πληρώνουν τους φόρους τους στην Ελβετία, υπό τη μορφή προστίμου με μία προσαύξηση 30%. Σε αντάλλαγμα, η ελβετική εφορία τους απήλλασσε από την υποχρέωση δήλωσης φορολογικής έδρας, επιτρέποντάς τους να επωφελούνται από το διπλό φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με τη συμφωνία που είχε συνάψει με τη Γαλλία το 1966.
Βάσει αυτής, οι Γάλλοι υπήκοοι θεωρούνταν ότι κατοικούσαν στην Ελβετία κι ως εκ τούτου κατέβαλλαν μικρότερους φόρους στην πατρίδα τους. Συνεπώς κατέβαλλαν φόρο μόλις 15% επί της πηγής στη Γαλλία για τα μερίσματά τους, αντί για 30% στην περίπτωση που δεν έχαιραν αυτού του διπλού καθεστώτος.
Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο ειδικός στα φορολογικά Ελβετός δικηγόρος Φιλίπ Κενέλ υποστηρίζει πως εάν το Παρίσι αποφασίσει να εξαιρέσει τους εν λόγω Γάλλους φορολογουμένους στην Ελβετία, «το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενο», καθώς οι 'φορολογικοί μετανάστες' θα «κόψουν κάθε δεσμό με την πατρίδα τους προκειμένου να προστατευθούν».
Το 2011 η Ελβετία αριθμούσε 5.445 ξένους πολυεκατομμυριούχους κατοίκους, που ευεργετούνταν από το καθεστώς του διπλού φορολογικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων οι 2.000 είναι Γάλλοι.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: