«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Στους 100 παγκόσμιους κορυφαίους στοχαστές ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου

Και άλλη μια διεθνής διάκριση για τον Γιώργο Παπανδρέου! Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δρέπει τις δάφνες της αναγνώρισης του ως ένας από τους 100 μεγαλύτερους στοχαστές σε όλο τον κόσμο. Όπως ανακοινώθηκε στο περιοδικό Foreign Policy ο Γ. Παπανδρέου συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 κορυφαίους στοχαστές (global thinkers), πάνω από τους Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Μπρους Άκερμαν, ο Ντέιβιντ Γκρόσμαν και άλλοι.
Σύμφωνα με την αφιέρωση του Foreign Policy, ο Έλληνας πρωθυπουργός «έκανε ότι καλύτερο για τη χειρότερη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα». Το άρθρο αναγνωρίζει ότι «ακόμα πριν από το 2008, η ελληνική οικονομία έτρεχε με δανεικό χρόνο» και κινδύνεψε «να λυγίσει, επί το βάρους της συντριβής. Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2009, ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν ήταν 6 τοις εκατό, όπως και ο προκάτοχός του είχε ανακοινώσει, αλλά 12,7 τοις εκατό, τέσσερις φορές παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια της ΕΕ.» Στο άρθρο ακόμα επισημαίνεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευφυΐα από τότε να προβλέψει πρώτος και να προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Επίσης, ότι είχε την γενναιότητα να λέει όλο το 2010 σκληρές αλήθειες, έστω και μην αρεστές για τα αυτιά των Ελλήνων, μαζί με την εφαρμογή ενός οικονομικού πακέτου αρκετά φιλόδοξο για να πείσει την Ευρώπη να κρατήσει την Ελλάδα στη Ευρωζώνη, ακόμη και αν είχε προκαλέσει ταραχές στην Αθήνα. Το άρθρο κλείνει με τα λόγια του Παπανδρέου, ότι η κρίση που περνάμε θα πρέπει να αφυπνίσει όλους, ακόμα και πιο πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, διότι οι χώρες δεν μπορούν και δεν πρέπει να ενεργούν μόνες, αλλά  ότι «Χρειαζόμαστε μια πιο συντονισμένη στρατηγική όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ανοίξει, το 26 Φεβρουαρίου, τον κύκλο διαλέξεων «Introducing the World Affairs Council of Oregon's 2013 International Speaker Series: The World in the Balance», στο επίσημο πρόγραμμα του WorldAffairs Council. Συγκεκριμένα ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου, ως πρώτος ομιλητής, θα αναφερθεί στην “Οικονομική κρίση και την μοίρα της Ευρώπης». Τον κύκλο διαλέξεων θα τον κλείσει ο Dalai Lama.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα έγινε γνωστό επίσης, ότι ο πρώην πρωθυπουργός συμφώνησε να συμμετάσχει ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές σε ένα συνέδριο για hedge funds στο Λας Βέγκας τον ερχόμενο Μάιο, που θα είναι η «αφρόκρεμα» της Wall Street.

Δεν υπάρχουν σχόλια: