«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Τρία «όχι» στην Αθήνα... και «να καίνε»


 «Nein» σε τρίτο πακέτο βοήθειας, ούτε σκέψη για επιμήκυνση, κανένα νέο «κούρεμα»: Σε αυτά τα τρία «μεγάλα όχι» συμπυκνώνονται οι δηλώσεις... για την Ελλάδα που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το βράδυ της Παρασκευής μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο.
«Με το δεύτερο πακέτο βοήθειας φτάσαμε στα όρια του οικονομικά δυνατού» είπε. «Θλίβομαι όταν ακούω για τρίτο πακέτο, για επιμήκυνση δύο, τριών ή τεσσάρων ετών ή για άλλες διευκολύνσεις. Πιστεύετε ότι έτσι θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στην Καλιφόρνια ή άλλού;».

Το δεύτερο πακέτο, πρόσθεσε, είναι ηλικίας μόλις τεσσάρων μηνών και το γεγονός ότι η εφαρμογή του συνοδεύεται από φαινόμενα ύφεσης δεν είναι καθοριστικής σημασίας.

«Η αξία του δεν μπορεί να αποδειχθεί μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε. «Εξάλλου, κάθε βαθιά προσαρμογή της οικονομίας οδηγεί αναπόφευκτα σε ύφεση - σε κρίση προσαρμογής».

Το ίδιο πακέτο, τόνισε, ήταν εξαιρετικά φιλόδοξο και εκπονήθηκε μέσα σε εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η εγκατάλειψή του θα ήταν πιστοποιητικό αποτυχίας. Ούτε αυτό το πρόγραμμα θα λήξει λοιπόν, ούτε θα αρχίσει άλλο. «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε σπέκουλες» είπε. «Αυτό αναστατώνει τις αγορές και προκαλεί ζημιά κυρίως στους Ελληνες».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήρε επανειλημμένως τις «θυσίες» του ελληνικού λαού μην ξεχνώντας ταυτόχρονα να στηλιτεύσει εκείνους που, αν και προνομιούχοι, αρνούνται να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια σωτηρίας καταφεύγοντας στη φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε όσους Ελληνες αρνούνται τις ευθύνες τους και αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους - αντίδραση, που κατά τα άλλα, όπως είπε, δεν είναι καθόλου άγνωστη στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι λόγοι για την ελληνική μιζέρια, σημείωσε, είναι σε πρώτη γραμμή εσωτερικοί. Σε αυτούς ανήκει και η λανθασμένη εκμετάλλευση των χαμηλών τόκων, που επέτρεψε η εισαγωγή του ευρώ - με αποτέλεσμα μια καλπάζουσα υπερχρέωση. «Δεν φταίει η Ευρώπη γι' αυτό» είπε. «Και γι' αυτό και για όλα τα άλλα, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό πληθυσμό».

Ο κ. Σόιμπλε δεν παρέλειψε να εξάρει τις προσπάθειες των ελλήνων αξιωματούχων, αναφερόμενος ονομαστικά στους πρώην υπουργούς οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

«Είχα καλές εμπειρίες μαζί τους και είμαι πεπεισμένος για τις αγαθές προθέσεις τους» είπε. «Ομως εκείνο που μετρά τελικά είναι τα οικονομικά δεδομένα. Πάνω σε αυτά θα πρέπει να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις». Και αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, είναι κάθε άλλο παρά καλά, επειδή οι Ελληνες δεν τηρούν επαρκώς τις δεσμεύσεις τους - θέτοντας έτσι υπό ερώτημα την τύχη τους στη νομισματική ένωση.

Αν ο κ.Σόιμπλε εννοούσε πραγματικά αυτά που έλεγε, δεν είναι εντελώς σαφές. Οι δηλώσεις του έρχονται πάντως σε κατάφωρη αντίθεση με το «ναι» που λέει τις τελευταίες εβδομάδες το Βερολίνο στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: