«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Βαρέα-ανθυγιεινά: Σώζονται οι παλιοί εργαζόμενοι

Ρύθμιση-ανάσα για όσους εργαζόμενους έχουν 3.600 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και συνολικά συμπληρώνουν 4.500 ημέρες εργασίας θα τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, ακόμα και αν το επάγγελμα τους εξαιρεθεί από το ευνοϊκό αυτό ασφαλιστικό καθεστώς.

Η σχετική ρύθμιση, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα κατατεθεί το Μάιο στη Βουλή. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μην υπάρξουν βίαιες ανατροπές σε ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα-και σαφώς περιορισμένη-λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι πως ο αριθμός των εργαζομένων που καλύπτονται από βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα «πέσει» από τις 700.000 στις 450.000. Για τη συγκρότηση της νέας λίστας το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η νέα επιτροπή αμέσως μετά το Πάσχα θα παραδώσει πόρισμα για το ποια επαγγέλματα πρέπει να αποχαρακτηριστούν.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: