«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 03/03/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι έλεγχοι αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Α.Α.Τ στα σημεία εισόδου της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και της Δημόσιας Υγείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα απαγορεύτηκε η εισαγωγή των παρακάτω φορτίων:

• Βιολογικοί χυμοί προέλευσης Τουρκίας, 2665 χαρτοκιβώτια, βάρους 14.370 κιλών, καθώς ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε δείγματα χυμών πορτοκαλιού, μήλου-βύσσινου και ροδάκινου-μήλου. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προβλέπεται μηδενική ανοχή στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε όλα τα βιολογικά προϊόντα.
Πέραν της ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, απαγορεύτηκε η εισαγωγή του συνολικού φορτίου εξαιτίας της επισήμανσης για λόγους παραπλάνησης του καταναλωτή (μη αναγραφή της χώρας προέλευσης και του Κωδικού Αριθμού του Φορέα Ελέγχου της τούρκικης επιχείρησης, προσθήκη σήματος ελληνικού φορέα πιστοποίησης χωρίς να έχει εκδοθεί η άδεια χρήσης του σήματός του και χωρίς την έγκριση των ετικετών, αναγραφή του όρου «φυσικός χυμός» σε αντίθεση με την κείμενη νομοθεσία αλλά και την άδεια εισαγωγής), έλλειψη πιστοποιητικού προϊόντος και λήξη ισχύος της άδειας εισαγωγής.
• 12.500 κιλά κουκουνάρι, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας της παρουσίας σαλμονέλλας.
• 1.000 κιλά μαχλέπι και 1.000 κιλά γλυκάνισο, προέλευσης Τουρκίας, εξαιτίας μακροχρόνιας αποθήκευσης των φορτίων σε συνθήκες επικίνδυνες για τη διατήρηση τροφίμων, οι οποίες επηρέασαν την υγιεινή κατάσταση και ασφάλειά τους.
• 13.000 κιλά ρεβυθάλευρο, προέλευσης Ινδίας, λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 38.578 κιλά αραχίδες χωρίς κέλυφος, προέλευσης Κίνας, εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 19.051 κιλά αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, προέλευσης Η.Π.Α., εξαιτίας της ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
• 3.286 κιλά κονσέρβες ψαριών (τόνοι και παλαμίδες), προέλευσης Ταϋλάνδης, λόγω χημικής μόλυνσης (ισταμίνη πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια).
• 8.000 κιλά αθερίνα καταψυγμένη, προέλευσης Τουρκίας, λόγω απουσίας κτηνιατρικού υγειονομικού πιστοποιητικού
• 2.360 κιλών σιροπιού καλαμποκιού, προέλευσης ΗΠΑ, λόγω μη εγκεκριμένων γενετικών τροποποιήσεων.
• 15.560 κιλά ρυζιού, προέλευσης Πακιστάν, λόγω ύπαρξης αφλατοξινών πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Τα προαναφερθέντα φορτία είτε θα επιστραφούν στη χώρα αποστολής τους είτε θα καταστραφούν παρουσία και σύμφωνα με τις οδηγίες των γεωπόνων του ΥΠΑΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: