«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΠΑΣΟΚ: «Υπεύθυνος ο πρωθυπουργός για την ατιμωρησία της διαφθοράς»

Για συγκάλυψη κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό , ενώ η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, θεωρεί το θέμα Παυλίδη «λήξαν». Το ΠΑΣΟΚ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη.

ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

1. Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελεί για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ήττα. Τους δημιουργεί μείζον πολιτικό πρόβλημα γιατί η αλήθεια είναι:

- Πρώτον, η κυβερνητική ηγεσία άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στους βουλευτές της, μετατρέποντας ουσιαστικά την δήθεν ψήφο κατά συνείδηση σε ψήφο εμπιστοσύνης.

- Δεύτερον, παρά τις πιέσεις, οι κυβερνητικές επιλογές ηττήθηκαν. Οι περισσότεροι βουλευτές ζήτησαν την παραπομπή του κ. Παυλίδη. Η ψήφος τους, ήταν ψήφος ευθύνης και αξιοπρέπειας του πολιτικού συστήματος. Η ψήφος τους, ήταν ψήφος αποδοκιμασίας του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή.

- Τρίτον, ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά τουλάχιστον χρονικά δεν έχει υπάρξει ήττα της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε οποιαδήποτε ψηφοφορία στη Βουλή.

2. Η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Καραμανλής έστειλαν πάλι μήνυμα ατιμωρησίας. Ήλθαν για άλλη μια φορά σε ευθεία αντίθεση με την κοινωνία. Θα πρέπει η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής να εξηγήσουν στην κοινωνία, πώς είναι δυνατόν για μια υπόθεση που ο κάθε απλός πολίτης θα κατέληγε στα δικαστήρια, όπου εκεί και μόνο εκεί θα αποδεικνυόταν η αθωότητα ή η ενοχή του, ένας βουλευτής της να αθωώνεται εκ των προτέρων. Και μάλιστα με το εκβιαστικό δίλλημα, «ή αθωώνετε τον Παυλίδη ή πάμε σε εκλογές, οπότε βάζετε σε κίνδυνο την βουλευτική σας έδρα».

3. Ο κ. Καραμανλής και το κόμμα του στάθηκαν για μια ακόμη φορά κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους επέλεξαν να φυγομαχήσουν. Η αντίληψη τους για την διακυβέρνηση, είναι πλέον ξεκάθαρη: «Δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα». Πλανώνται πλάνην οικτρά. Λογαριασμό θα δώσουν. Και θα πληρώσουν τον λογαριασμό που θα τους στείλουν οι πολίτες.

4. Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την προσπάθεια του για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος. Ο Γ. Παπανδρέου και στην χθεσινή του παρέμβαση ήταν ξεκάθαρος ως προς τις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

- «Θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, για να μην μπορεί πια μια απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία να εμποδίζει - όπως κάνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία - τη διερεύνηση από τους φυσικούς δικαστές, τυχόν ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συγκαλέσει όλα τα κόμματα, για μια εθνική στρατηγική καταπολέμησης της διαφθοράς στον τόπο μας. Θα προχωρήσουμε, επίσης, στις αναγκαίες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη διαφάνεια, τη χρηστή αξιοποίηση των χρημάτων του Ελληνικού λαού. Αμετακίνητη απόφασή μου είναι, διαφάνεια παντού, διαφάνεια για όλους, διαφάνεια, ώστε να μπορεί να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης και να λογοδοτεί η εκάστοτε κυβέρνηση, η εκάστοτε εξουσία».

Ευθύνες αποκλειστικά στον πρωθυπουργό για την «ατιμωρησία της διαφθοράς» επιρρίπτει ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.«Η αποκλειστική πολιτική αλλά και η ηθική ευθύνη για την ατιμωρησία της διαφθοράς ανήκει πλέον, προσωπικά στον κ. Καραμανλή», τονίζει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία, ότι πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αλλάξουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, για να ξεκινήσει στη χώρα μας μια συστηματική προσπάθεια εξόδου από την οικονομική, από την πολιτική, αλλά και από την ηθική κρίση που μαστίζει τον τόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: