«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008


Αγγελιοφόρος της Μακεδονίας
Ημερομηνία: 9/10/2008 - Σελίδα: 17
Τίτλος: Διαδήλωση φτώχειας

"Σε συλλαλητήριο φτώχειας, με δεκάδες ηλικιωμένους συνταξιούχους να στριμώχνονται κάτω από τον ήλιο για μισό λίτρο γάλα και ένα κεσεδάκι γιαούρτι, εξελίχθηκε χτες το μεσημέρι, μπροστά στο Λευκό Πύργο, η συμβολική διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους.

«Αν είχαμε πάει στην Αριστοτέλους και όχι στο Λευκό Πύργο θα γινόταν συγκέντρωση που θα έκλεινε και την οδό Εγνατία», παραδέχονταν οι κτηνοτρόφοι, βλέποντας ότι τα 140 λίτρα γάλα και τα 100 κεσεδάκια γιαούρτι, που είχαν φέρει στην καρότσα ενός φορτηγού για να τα μοιράσουν στον κόσμο, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά.

«Δεν είναι μόνο ότι το μοιράζουν δωρεάν, αλλά και επειδή είναι φρέσκο γάλα, το οποίο μετά από βράσιμο είναι 30 φορές καλύτερο από αυτό που πουλάνε οι εταιρίες στα σούπερ μάρκετ», σημείωσε ένας ηλικιωμένος.

Συνταξιούχοι των 500 - 800 ευρώ το μήνα, που επιλέγουν στο σούπερ μάρκετ το γάλα των 1,25 - 1,35 ευρώ λόγω τιμής και όχι τα ακριβότερα των 1,50 - 1,70 ευρώ, με απλωμένα τα χέρια, στα οποία κρατούσαν τα μικρά πλαστικά μπουκαλάκια, ζητούσαν από τους κτηνοτρόφους να τους τα γεμίσουν με φρέσκο γάλα, ενώ δεν έλειψε προς στιγμή και η ένταση μεταξύ τους για τη σειρά προτεραιότητας.

«Μας δίνουν 3,5% αύξηση και από την άλλη τσέπη μας παίρνουν πολύ περισσότερα με τις καθημερινές αυξήσεις στις τιμές», τόνισε συνταξιούχος του ΙΚΑ.

Κανένας δεν ήθελε να μιλήσει επώνυμα, διατηρώντας την προσωπική του αξιοπρέπεια, παρά την ανέχεια και τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν. «Ηρθαμε για συμπαράσταση στους κτηνοτρόφους, γιατί και εμείς από χωριό είμαστε, όμως και με τα 800 ευρώ σύνταξη το μήνα από τις οικοδομές δε φτάνουν για να ζήσεις», επισήμανε συνταξιούχος οικοδόμος του ΙΚΑ.

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση

«Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Αντί να μοιράζουν φιλέτα στους μοναχούς, να μας δώσουν και εμάς από τα ψίχουλα που περισσεύουν. Είμαστε όλοι με το ένα πόδι στη φυλακή. Πουλάμε φτηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν τα προϊόντα ακριβά. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την πολιτική αδιαφορία και εγκατάλειψη. Ξεκινάμε τη διαμαρτυρία μας από τη Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσουμε στην περιφέρεια, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία και θα καταλήξουμε στα μέσα Νοεμβρίου μαζί με τα αιγοπρόβατα στην Αθήνα», τόνισε ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χαλκιδικής και επικεφαλής του Πανελλήνιου Συντονιστικού Oργάνου των Κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, ο κ. Καμπούρης κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η νοθεία, τόσο στο γάλα όσο και στη φέτα, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για αποτελεσματικούς ελέγχους στη διακίνηση των προϊόντων.

Τι ζητούν

Oι κτηνοτρόφοι ζητούν οικονομική ενίσχυση ύψους 50 ευρώ ανά ζώο, αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ, λόγω της παρατεταμένης φέτος ξηρασίας, μείωση της «ψαλίδας» των τιμών ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, με αυξήσεις των τιμών του γάλακτος στο 1,30 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο (σήμερα πωλείται 0,85 - 0,90), στα 0,90 για το κατσικίσιο (πωλείται 0,50 - 0,55) και 0,60 ευρώ για το αγελαδινό (πωλείται 0,35 - 0,40). Επίσης διεκδικούν επιδοτήσεις των ζωοτροφών, οι τιμές των οποίων ανέβηκαν έως και 120% την τελευταία διετία, αυξήσεις των τιμών των κρεάτων με μέση τιμή στα 7 ευρώ το κιλό, κατάργηση του φόρου τέλους ακίνητης περιουσίας στις σταβλικές εγκαταστάσεις και άμεση καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, η οποία σύμφωνα με δεσμεύσεις του Αλ. Κοντού επρόκειτο να δοθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Oπως επισημαίνουν, οι γαλακτοβιομηχανίες παίρνουν το γάλα τους με «ανοικτές» τιμές και αναμένεται να τους πληρώσουν, όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, περίπου 0,80 - 0,85 το πρόβειο, 0,50 ευρώ το κατσικίσιο και 0,35 - 0,40 ευρώ το αγελαδινό.

«Αν δεν μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να μας δώσει λύση, θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό», φώναζαν οι κτηνοτρόφοι. «Εχουμε καταγγείλει εδώ και δύο χρόνια ότι υπάρχει καρτέλ στο γάλα. Είμαστε σε αδιέξοδο χωρίς διαπραγματευτική δύναμη», πρόσθεσε ο Γιάννης Παναγιωτίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λαγκαδά.

«Είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος στον κόσμο που δίνει τα προϊόντα του με ανοικτές τιμές και μας πληρώνουν όσο θέλουν. Με τα καρτέλ να κυριαρχούν έχουμε γονατίσει», συμπλήρωσε ο Στέργιος Κύρτσιος, πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων του νομού Ημαθίας.

Oι περίπου 50 κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι των συλλόγων απ� όλους τους νομούς της Μακεδονίας, συγκεντρώθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όπου, αφού μοίρασαν δωρεάν γάλα και γιαούρτια, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό που έγραφαν: «Λεφτά για την καρδάρα και όχι για την κουμπάρα» κ.ά., αποχώρησαν, δίνοντας ραντεβού για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στον επόμενο μήνα.

Συρρικνώνεται ο κλάδος

Μέσα σε 15 χρόνια, ο κλάδος των κτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό πάνω από 60%. Σύμφωνα με τον Στυλιανό Βογιατζή, εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων της ανατολικής Θεσσαλονίκης, πριν από 15 χρόνια αριθμούσαν συνολικά περί τους 180.000 - 190.000 κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Σήμερα έχουν παραμείνει στο επάγγελμα 125.000 και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα αριθμούν περίπου 75.000 - 80.000.

«Διαρκώς φεύγει κόσμος. Τα νέα παιδιά αποφεύγουν τις δυσκολίες της δουλειάς που δεν αποφέρουν εισόδημα και αναζητούν αλλού την τύχη τους. Θέλουμε να αυξηθούν οι τιμές του παραγωγού, χωρίς όμως αυτές οι αυξήσεις να μετακυλιστούν στους καταναλωτές. Πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται και πωλούν ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές από πέρσι και οι εταιρίες, όπως βλέπουμε στα ράφια, πωλούν όσο θέλουν», τόνισε ο κ. Βογιατζής."

1 σχόλιο:

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Τελικά καλή μου φίλη, η πολιτική και ιδιαίτερα η δεξιόστροφη πολιτική, αποκτά προδιαγραφές μαφίας και προστασία ομερτά. Έχουν όμως και οι πολίτες τεράστια ευθύνη. Είδες καμιά διαδήλωση μπροστά στο κοινοβούλιο ή στου Μαξίμου ανδρών και γυναικών με κατσαρόλες στα χέρια να τις χτυπούν για να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στα Golden Boys;