«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

Στα όρια της φτώχειας 1 στους 4 Έλληνες


Σημαντικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δεύτερη ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ Σταύρου Αρναουτάκη σχετικά με το ζήτημα των φτωχών εργαζομένων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τα κριτήρια (εκτός του μέσου εισοδήματος) που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη του 13% των Ελλήνων εργαζομένων στην κατηγορία αυτή.
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών επεσήμανε ότι το «ποσοστό κινδύνου φτώχειας εργαζομένων» αφορά στο ποσοστό των ατόμων που εργάζονται και που έχουν εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος. Τα άτομα θεωρείται ότι εργάζονται εφόσον έχουν απασχοληθεί για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Ο δείκτης που χρησιμοποιείται μετρά κατά πόσο το συνολικό εισόδημα που αποκτά μια οικογένεια (από εργασία, από κεφάλαιο, συντάξεις και κοινωνικές παροχές), μέλος της οποίας είναι το συγκεκριμένο άτομο που εργάζεται, είναι επαρκές για να αποτραπεί ο κίνδυνος της φτώχειας ενώ αναλύει πληροφορίες σχετικά με την απασχόληση (μισθωτός, αυτοαπασχολούμενος) και το είδος της σύμβασης (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου). Συνεπώς, οι εποχιακοί εργαζόμενοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις μετρήσεις.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι οικογένειες με ένα μόνο εργαζόμενο μέλος αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας από ό,τι οι οικογένειες με δύο εργαζομένους, ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά. Όσον αφορά τις οικογένειες με παιδιά , η έκθεση του 2008 για τη φτώχεια των παιδιών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό οικογενειών με ένα εργαζόμενο μέλος (38% των ζευγαριών με παιδιά, έναντι 32% στην ΕΕ), και τα παιδιά στις οικογένειες αυτές αντιμετωπίζουν πολύ πιο υψηλό κίνδυνο φτώχειας από ό,τι άλλα παιδιά (29% έναντι 20%).
Επίσης, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για τους αυτοαπασχολούμενους αφού σύμφωνα με μελέτη της Eurostat του 2005 αναφέρεται ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας αφού το 25% καταγράφει εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά των αυτοαπασχολουμένων στην Ελλάδα (40,7% του συνόλου των εργαζομένων έναντι 16,6% στην ΕΕ-27) αυξάνει τον κίνδυνο της φτώχειας για το σύνολο του απασχολούμενου πληθυσμού που ήδη είναι αρκετά πάνω από το μέσο όρο για την ΕΕ των 15».


Πριν λίγη ώρα γιορτάσαμε όχι την Παγκόσμια Ημέρα της Διατροφής, αλλά την Παγκόσμια Ημέρα της Πείνας, ΠΕΙΝΑ που μας αγγίζει όλο και περισσότερο. Πείνα που μέχρι χθες νομίζαμε ότι υπάρχει μόνο σε χώρες τις Αφρικής η της Ασίας… Είμαστε εδώ και κοιτάμε την ΠΕΙΝΑ κατάματα! Με τους μισθούς κάτω από το πληθωρισμό ( ψεύτικο και αυτό, όπως και το ποσοστό ανεργίας- και τα δυο πολύ πιο αυξημένα από τι ανακοινώνεται δημόσιος), με δάνεια – συμπληρώματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.Υ.Δ.Α.Π., κ.λπ., δάνεια για αρρώστιες, για κηδείες, για φακελάκια, για διατροφή, για θέρμανση, δάνεια, τέλος- πάντων, δάνεια για να μην πεθάνουμε από το κρύο η από πείνα, είχαμε ακόμη την πολυτέλεια των δανείων… Ήμασταν ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ! ΤΩΡΑ…;;!!!

Συνεχίζεται…



3 σχόλια:

barel είπε...

Και μη χειρότερα. Αυτά είναι τα επιτεύγματα του κ. Καραμανλή τελικά. Άλλο τίποτα δεν έχουμε να τον θυμόμαστε τον καταλληλότερο...

Γ.Π. είπε...

Καλησπέρα!
Νομίζω ότι όλοι αυτοί που διεξαγάγουν τις μετρήσεις και καταλήγουν σε αριθμητικά συμπεράσματα για τη ζωή μας θα έπρεπε να γιορτάσουν όχι την παγκόσμια ημέρα διατροφής αλλά την παγκόσμια ημέρα ... διαστροφής!
Με 480€ το όριο της φτώχειας θεωρούμαστε ...βαθύπλουτοι.
Καλό θα ήταν όμως να ξέραμε και το όριο της ... ανοχής!

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Παρ' όλους τους θλιβερούς δείκτες που αντανακλούν την ανθρώπινη δυστυχία, μου κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς πολιτών. Μήπως η Ανατολή και το κισμέτ είναι ριζωμένα πιο βαθιά μέσα μας, απ' ότι η Ευρώπη;