«Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας.»

Αλβέρτος Αϊνστάιν

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητά από το Πεκίνο ο πρόεδρος της ΔΟΕ

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ ζητά από το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώμτα, λέγοντας ότι Ολυμπιακοί θα επανακάμψουν από την κρίση. Να μην πολιτικοποιηθούν οι Αγώνες απαντά το Πεκίνο.

Ο Ζακ Ρογκ δήλωσε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Πεκίνο ανάμεσα στην Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ ότι οι χώρες τους πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πετύχουν.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ εξέφρασε τη θλίψη του για τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της λαμπαδηδρομίας, δήλωσε όμως ότι θεωρεί το ταξίδι της Φλόγας μέσα από το Σαν Φρανσίσκο ως πρόοδο.

«Ωστόσο, δεν ήταν το χαρούμενο πάρτι που ελπίζαμε να είναι» δήλωσε.

Είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να καθησυχάσουν τους αθλητές τους. «Πείτε τους να μην χάνουν την πίστη τους. Πείτε τους ότι θα αποτελέσουν παράδειγμα και ότι ο κόσμος θα τους παρακολουθεί. Έχουμε 120 ημέρες για να το πετύχουμε αυτό και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε.

Κάλεσε ωστόσο την Κίνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της σχετικά με την βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

«Πριν την ανάθεση, οι (Κινέζοι) εκπρόσωποι είχαν δηλώσει, και σας το λέω όπως το θυμάμαι, ότι 'η ανάθεση των Αγώνων στην Κίνα θα συμβάλλει στην πρόοδο των κοινωνικών θεμάτων, ειδικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων'» επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ζ.Ρογκ.

«Αυτό το θεωρώ περισσότερο ως ηθική και όχι ως νομική δέσμευση. Ζητάμε κατηγορηματικά από την Κίνα να σεβαστεί αυτήν την ηθική δέσμευση» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

Το Πεκίνο απαντώντας στον Ζ.Ροκ κάλεσε τη ΔΟΕ να μην πολιτικοποιήσει τους Αγώνες.
«Πιστεύω ότι οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ υποστηρίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι παραμένουν προσηλωμένοι στον ολυμπιακό χάρτη, ο οποίος ορίζει ότι δεν πρέπει να υπεισέρχονται άκαιροι και άτοποι πολιτικοί παράγοντες» δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιανγκ Γιου

4 σχόλια:

tzonakos είπε...

Σε καλωσόρισα στην πρώτη σου ανάρτηση.

Επι του θέματος, πάντα διαφωνούσα με την ανάμιξη οποιωνδήποτε πολιτικών σε θέματα αθλητισμού. Ως αθλητής, εχω και μια άποψη πιο "αθλητική".
Ομως εδω και 20 χρόνια οι Ολυμπιάδες δεν ειναι σκέτα αθλητικά γεγονότα, αλλα ενα συντριβάνι χρήματος. Εταιρείες, διαφημίσεις, τηλεόραση, τουρισμός και άλλα γύρω απο μιά Ολυμπιάδα κάνουν την διαφορά.
Η παγκόσμια κοινότητα αφού αποδεικνύεται άχρηστη να πιέσει την Κίνα με άλλους τρόπους, δεν μπορεί παρα να αφήσει να εκδηλώνονται οι διαμαρτυρίες αλλιώς.
Οσα έγινα στις λαμπαδηδρομίες προσβάλλουν την Λαμπαδηδρομία και όχι την Κίνα.
Θα μου πείτε, αναγκαίο κακό.
Οχι, αναγκαίο ειναι οι λαοί να πιέσουν τις Κυβερνήσεις τους ωστε αυτες να πιέσουν την Κίνα διαφορετικά.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Διαφωνώ και εγώ με την ανάμιξη της πολιτικής στα αθλητικά θέματα.
Αλλά η πολιτική (και οι πολιτικοί) είναι πια παρούσα παντού. Γιατί όλα πια έχουν σχέση με το χρήμα και όχι μόνο. Οι νεότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες άρχισαν σαν αθώα ιδεολογία και κατέληξαν ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Η αρχή έγινε 1936 στο Βερολίνο. Ήταν πιο ισχυρή η «άρια» φυλή????? Όχι. Στην συνέχεια μάλλον έπρεπε να αποδειχθεί ο «ισχυρότερος» όλων. Ο πιο γρήγορος, ο πιο δυνατός… Δημιουργήθηκε έτσι η καινούργια παγκόσμια «αθλητική επιχείρηση». Όποιος δεν μπήκε στο σύστημα έμενε στο περιθώριο. Αλλά το σύστημα διαλέγει ποιος θέλει να μείνει στο περιθώριο. Μήπως ξέρει κανείς πόσα αναβολικά, ορμόνες και απαγορευμένα αντιβιοτικά για τον άνθρωπο τρώμε κάθε μέρα? Όχι και μάλλον θα μάθουμε όταν είναι πια αργά. Βλέπουμε όλοι πόσο πολύ αυξήθηκε ο καρκίνος στα τελευταία χρόνια. Γιατί? Κανείς δεν αναρωτιέται?
Νομίζω ότι το πρώτο λόγο όσο αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να τον έχει η Ελλάδα, αλλά το σύστημα αυτό ακριβώς δεν θέλει να γίνει, μάλλον…

tzonakos είπε...

Αστειευόμενος και μεταξύ αστείου και σοβαρού, μερικές φορές αναρωτιέμαι με τι μας ψεκάζουν απο αέρος και η πλειοψηφία του κόσμου εχει τόσο λάθος αισθητήριο και δείκτη ευαισθησίας.
Αναισθησίας ισως.
Μιλώ για τα κριτήρια επιλογής πολιτικής τάξης και κρίση πάνω στα καθημερινά γεγονότα.
Οπότε και το να περιμένω οτι θα πούν οι πολλοί "ναι, να γινει μποϋκοτάζ" ειναι εύκολο. Αν δούμε καλύτερα πίσω απο τις λέξεις, οι πολιτικοί -και οχι μόνο οι δικοί μας- δεν εννοούν πάντα αυτό που λένε.

KΑΡΜΕΝ είπε...

Όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση με την κακή έννοια, δεν μιλάμε για ήθος.
Όταν μιλάμε για Ολυμπιακό Ιδεώδη μιλάμε για ήθος.
Δεν αναρωτιέται κανείς γιατί στην άρση βαρών «πιάστηκαν» τελευταία κάποιοι πακιστανοί, ινδοί και τώρα οι έλληνες?
Δεν αναρωτιέται κανείς τι κάνουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ?
Βεβαίως ότι δεν πρέπει να υπάρχει «ντοπα». Αλλά αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. Eλεγχος των εταιριών στις χώρες που παράγουν απαγορευμένες ουσίες και πρόσβαση της WADA άμεσα σε αυτές. Αυτό είναι η ρίζα του κακού, κατά την άποψη μου.
Μπορεί η WADA να έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές τις εταιρίες στην Αμερική η στην Κίνα?????
Γιατί μιλάμε για ισότητα όταν ο Καρλ Λούης είναι «αθάνατος»? Όταν έχει παραδεχτεί ότι είχε χρησιμοποιήσει ορμόνες από γορίλα?
Όταν δεν ξέρουμε τι τρώμε η τι αναπνέουμε?